Het vertellen tegen je kind(eren)

Als jij een kind hebt, dan komt er een keer een moment dat jij moet vertellen over de seksualiteit, oftewel de seksuele voorlichting. Denk hierbij dat het gaat om het vertellen waarom je dit belangrijk om zeker te voorkomen dat je kind een soa oploopt of omtrent de zwangerschap.

Op welke manier geef je informatie

Een paar tips om te helpen met het overdragen van deze informatie:

  • Doe het op een rustige manier van praten, als het bij jezelf normaal klinkt, wordt het sneller opgepakt als normaal bij het kind. Probeer het ook niet allemaal in een keer te vertellen, maar bijvoorbeeld als het onderwerp aan sprake komt. Dan is het belangrijk om deze informatie rustig maar duidelijk te brengen.
  • Houd het simpel. Probeer eerst de standaard te bespreken zoals een condoom of de pil. Dit zijn standaard aspecten die ook het meeste voorkomen. Hierdoor kunnen ze het rustig tot zich laten komen. 
  • Probeer aan de hand van een afbeelding of video uitleg te geven. Hierdoor kunnen ze het beter tot zich nemen en snappen. Voor een kind/puber is uitleg aan de hand van afbeeldingen en video’s altijd makkelijker. 
  • Hoe eerder je begint, hoe beter het is voor het kind. Uit onderzoek is dat kinderen al op tijd voorzien zijn van de informatie langer wachten met de eerste keer. Dus wees niet bang dat als je het verteld je kind het ook sneller doet. 

Vertel de kinderen over de onderwerpen die jijzelf belangrijk vind om te weten. Zo kun je het over zwanger raken, soa’s, vormen van seks of verantwoordelijkheden hebben. Doe wat jezelf wilt, onthoud alleen goed dat het kind er uiteindelijk toch wel achter komt. Dan is het beter dat hij al een kleine basis heeft liggen zodat ze niet verrast worden. Daarbij is vaak de eerste reactie van een kind dat die het vies vind.
 

Erovibes-lingerie
Morning-afterpil
Sterilisatie
Zwangerschap voorkomen
Seksueel-overdraagbare-aandoening
Anticonceptie