Het gebruiken van de morning-afterpil

De morning-afterpil zorgt er eigenlijk voor dat de eisprong niet van pas komt, dit komt door de hormoon die toegepast wordt aan de hand van de pil. In dit geval kun je kiezen voor twee vormen van een morning-afterpil, een met levonorgestrel en met ulipistal. Dit zijn beide vormen die gebruikt kunnen worden als nood anticonceptie. Er wordt geadviseerd om de pillen (die je zonder recept kunt halen bij de apotheek of drogist) binnen 12 uur in te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans op zwanger worden zeer klein is. Het is overigens wel mogelijk om de pil op latere tijdstip in te nemen nadat je onveilige seks hebt gehad. 

  • Neem binnen drie dagen de pil met levonorgestelsel.
  • Neem binnen bij dagen de pil met ulipristal.

Wanneer de pil wordt ingenomen kunnen er bijwerkingen ontstaan. Dit is bij elk persoon anders, maar het zijn bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, somberheid of pijn aan de borsten. Deze bijwerkingen duren vaak maximaal twee dagen. Het is ook mogelijk dat het ongesteld zijn op een eerdere of latere tijdstip is dan gewenst. Als je niet ongesteld wordt, doe een zwangerschapstest. Zo een 20 van de 1000 gevallen worden toch zwanger na het slikken van een morning-afterpil. 

Minder geschikte gevallen

Er zijn gevallen waarbij de morning-afterpil een minder effect heeft. Dit zijn gevallen als:

  • Bij gebruik van medicatie voor epilepsie, tuberculose of hiv. Wanneer dit voorkomt kun je dit het beste bespreken met de huisarts. 
  • Bij het geven van borstvoeding
  • Als je de pil met levonorgestelsel inneemt, mag je 8 uur lang een borstvoeding meer geven aan je baby. Het beste is de pil innemen na de voeding en dan de 8 uur erna de melk kolven en de melk weggooien. Het is mogelijk om het kind te voeren met moedermelk of een kunstmatige voeding (tijdelijk dan).
  • Als je de pil met ulipristal neemt, dan kun je 7 dagen geen borstvoeding aan je baby geven. 
Erovibes-lingerie