Is er een standaard? 

Als er gekeken wordt naar een standaard hoeveelheid seks per week, dan kunnen we zeggen dat dit rond de 2 keer ligt, dit is overigens een standaard die vast is gesteld voor hetero relaties. Bij de andere vormen zoals lesbische en homoseksuele relaties kan deze norm anders zijn. Het zijn vaak persoonlijke normen en die zijn van invloed met het omgaan van seksualiteit en het verlangen ervan. Het draait eigenlijk allemaal om de tevredenheid, maar na hoe vaak keer per week of maand ben jij tevreden.

Vaak wordt er gesuggereerd dat mannen een hogere verlangen hebben dan vrouwen, alleen dit is nooit echt vastgesteld. Vaak is de motivatie even sterk bij vrouwen alleen is dit bij de mannen constanter, volgens onderzoekers. Dit is voornamelijk de oorzaak van de menstruele cyclus. 

Reden om minder seks

Er zijn meerdere redenen waarom mensen minder verlangen hebben aan seksuele handelingen. Het zijn vaak situaties zoals relatieproblemen of lichamelijke klachten, maar het kan ook zijn door onzekerheden aan jezelf of in door het verleden. Het zijn vaak aspecten die te maken hebben met onvrede, stress of angst

Onvrede, stress of angst

Wanneer er drukke periodes ontstaan in het leven, dan zul je merken dat het verlangen naar seks een stuk verminderd. Wanneer je het rustig hebt dan komt het vaak weer terug. Hier kun je niks tegen doen, maar daarom is het wel belangrijk om je rust te pakken en ook te denken aan je relatie en niet alleen aan werk of school.

Tijdens een langdurige relatie kan het ontstaan dat de spanningen van het ontdekken en veroveren verdwijnen. Hierdoor bestaat er een patroon met standaard handelingen, alleen dit kan na een tijd gaan vervelen. Dit zorgt er ook voor dat je verlangen minder wordt en dit komt ook voor als er een onvrede rust tussen een relatie. Het is belangrijk dat de communicatie tussen de partners duidelijk is! 

Onvrede kan ook ontstaan door handelingen niet uit te voeren die de partner het liefst wel heeft, zoals het uitvoeren van een voorspel. Bij vele relaties wordt dit nog wel eens overgeslagen en dat kan uiten tot onvrede. Het is een bekend fenomeen binnen een relatie dat de vrouw te weinig enthousiasme toont in een relatie, waardoor er moeilijkheden ontstaan bij het opwinden van de vrouw. Gevoelens als ontevredenheid, vijandigheid, irritaties en andere gevoelens kunnen dit verlangen dus ook onderdrukken. Dit kunnen ook lichamelijke factoren zijn, als aantrekkelijkheid of hygiëne, maar ook factoren als teveel drinken of roken. 

Een ander probleem wat vaker voorkomt is een angststoornis. Dit is een symptoom die voorkomt bij het pijn kunnen hebben bij gevoeligheid of juist een trauma vanuit vroeger. Denk bij mannen de angst dat ze geen erectie kunnen krijgen of bij zwangerschap dat het kind beschadigd kan worden door de seks. Bij angst zit meestal een mentaal blok waardoor ze of vast komen te lopen of het juist gaan ontwijken. Het bang zijn dat je het niet goed doet is ook vaak een probleem met name bij jongeren waardoor er geen volledige overgave wordt gegeven en vast kunt lopen, zonder dat je het in de gaten hebt. Dit kunnen ook schaamtefactoren zijn als overgewicht of een beperking. 

Te doen bij een vermindering van verlangen

Als eerst is het accepteren van de vermindering en het blootleggen aan je partner. Je kunt het pas verhelpen als je het bespreekt met de partner. Kijk wat jullie samen kunnen doen om het verlangen omhoog te krikken. Mocht dit dan nog steeds voor moeilijkheden zorgen, dan raden wij aan om een professionele seksuoloog te benaderen. Dit zijn mensen die kennis hebben en zeer goed advies kunnen geven. Wees niet bang voor je schaamte, deze mensen zijn er juist voor om dat weg te halen.  

 

Erovibes-lingerie