Soorten anticonceptie

Er zijn verschillende mogelijkheden die jij kunt gebruiken. Dit hangt overigens altijd af van bepaalde factoren, maar de meeste mensen wordt geadviseerd om de pil te gebruiken, maar waarom dan? Misschien komen we daar zo meteen achter. In ieder geval de volgende variaties van anticonceptie zijn er:

De pil

De meest voorkomende methode in Nederland. Het is de bedoeling dat je de pil iedere dag inneemt. In de pil zitten stoffen (soort hormonen) die voorkomen dat het eitje vrijkomt, waardoor het eitje niet vruchtbaar raakt en dus ook niet zwanger kan worden. Ze zorgen er ook voor dat de baarmoederhals meer voorzien wordt van slijm, hierdoor wordt het dikker en is het moeilijker voor de spermacellen om hierdoor heen te komen en ze proberen ook ervoor te zorgen dat het eitje niet kan innestelen in de baarmoederwand. De pil wordt vaak voorgeschreven omdat het wordt gezien als zeer betrouwbaar. Het kan ook je menstruatie ermee laten uitstellen. 

De condoom

Een veelvoorkomende manier om veilig seks te hebben is de condoom. Het is een eigenlijk een hoes van latex die je om de penis dient te doen. Dit zorgt ervoor dat er een laag tussen de penis en de vagina zit, waardoor ze niet met elkaar in aanraking komen. Het is alleen een manier die heel handig is, maar ook vaak vergeten wordt doordat mensen het niet te serieus nemen.

De pleister

De pleister is niet zo heel bekend, maar dat betekend niet dat het niet effectief is. Je plakt de pleister op de huid en deze moet je om de week vervangen, dit is fijn voor als je niet elke week een pil wil slikken. De pleisters zijn zo een 4,5 cm breed en lang en dun en flexibel. Het is mogelijk om deze gewoon onder kleding te dragen en je hoeft je geen zorgen dat ze minder werken door water of zweet. Het is gewoon mogelijk om te douchen of te gaan zwemmen. Net als met de prik kun je de menstruatie laten uitstellen. 

De ring

De ring is een voorwerp dat je in de vagina plaats. Je kunt deze ring vergelijken met een tampon en hoeft deze om de maand te vervangen. De ring heeft een redelijke lage dosis aan hormonen. De ring is goed voor drie weken, dus is het ook mogelijk om de menstruatie hiermee uit te stellen. 

De prik 

de prik is een middel dat om de 12 weken gezet moet worden door een dokter. Het enige waaraan je dan hoeft te denken is om naar de dokter te gaan om de zoveel tijd. Wanneer je dan stopt zit er wel een jaar tussen voordat je weer vruchtbaar bent. Hierdoor verminderd de menstruatie en kan zelfs helemaal wegblijven voor een tijd. Hierbij heb je tussendoor wel soms last van onvoorspelbare bloedingen. Het uitblijven van je menstruatie kan ook een nadeel zijn, omdat dit vaak als een indicator geldt van de gezondheid. 

Spiraaltje 

Een alternatief die vaak wordt gesteld voor de pil, is het spiraaltje. Dit is een ankertje gemaakt van kunststof wat geplaatst wordt in de baarmoeder. Met een hormonenspiraal kun je zo een vijf jaar niet zwanger raken. Hiermee heb je alleen geen controle over de menstruatie week. Het is ook mogelijk om een spiraaltje van koper te plaatsen. Deze geeft geen hormonen, maar zorgt ervoor dat de sperma cellen inactief raken. Hiermee kan een vrouw vijf tot tien jaar niet zwanger raken.  

Dit zijn standaard soorten methodes die het vaakst worden gebruikt door vrouwen. Hopelijk weet je een beetje meer over verschillende anticonceptie middelen. 

Erovibes-lingerie