Wat is het?

Als je last hebt van vaginisme, heb je last van de spieren die rondom de vagina zitten, dat die onwillekeurig aanspannen bij het hebben van seksuele handelingen of wanneer je een tampon wilt indienen. De bekkenbodemspieren die bevinden rondom de vagina zijn zeer sterk en dit kan het gevoel geven alsof het op slot zit. Hierdoor kun je geen vinger of tampon erin steken en is penetratie verre van mogelijk en als het wel lukt doet het vaak extreem pijn. Het kan bij iedereen verschillen van aspecten. Bij de een kan het alleen zijn dat penetratie niet lukt en bij de ander is niks meer mogelijk. 

Het kan als zeer vervelend en belastend ervaren geworden. Je wilt graag met je partner de seksuele handelingen uitvoeren, alleen dat is niet mogelijk. Hierdoor ontstaat schaamte of juist dat je minder vrouwelijk gaat voelen. Je zou toch denken dat iedereen daar geen last van heeft, nou nee. Je bent echt niet de enige die daar last van heeft, het komt namelijk vaker voor en hoeft er echt niet voor te schamen, omdat je er niks aan kan doen. Daarbij is het makkelijk te behandelen, dus loop er niet te lang mee rond, maar vraag advies aan de huisarts. 

Primair en secundair

Bij vaginisme zijn er twee vormen. De primaire waarbij je het al vanaf jongs af aan hebt of secundair waarbij je het probleem pas in latere toestand hebt ondervonden. Bij primair heb je nooit een tampon of dergelijke in de vagina kunnen stoppen en bij secundair heb je daar in eerste instantie nooit last van hebt gehad. De secundaire kan door verschillende factoren ontstaat. 

Oorzaak

Het krijgen van vaginisme kan voorkomen door verschillende oorzaken en is voor iedereen verschillend. Het kan door een angststoornis komen omdat je in het verleden een pijnlijke (vaak eerste) seksuele ervaring(en) hebt opgelopen. Het kan ook zo zijn dat het komt door relatieproblemen of juist door een trauma te hebben ondergaan kunnen oorzaken zijn van je vaginisme. 

Gevolg

Bij het krijgen van vaginisme kun je heel onzeker raken over je lichaam omdat je geen seksuele handelingen kunt verrichten met je partner. Daarnaast is het ook moeilijker om een zwangerschap te ondergaan. 

Behandeling 

Wanneer jij last hebt van vaginisme, kun je heel simpel een behandeling krijgen. Vaak wordt je wel doorverwezen naar het ziekenhuis, waarbij je behandeld wordt. Wanneer je last hebt van psychologische problemen kun je naar een organisatie gaan die daarvoor gespecialiseerd zijn.

Erovibes-lingerie