Spring naar de content
Ga naar de homepage Verandering icoon homepage  |   zoeken  |   woordenlijst  |   adressen en links  |   Meer vragen over seksualiteit? Ga naar www.seksualiteit.nl  |  
verandering

Lichaamsveranderingen bij meisjes

Borsten, heupen, schaamhaar enz.
Behalve dat je groeit in lengte veranderen er nog andere dingen aan je lichaam. Er komt haargroei onder je oksels en op je venusheuvel, je krijgt schaamhaar. Je borsten worden groter en voelen soms pijnlijk en gespannen aan. Je tepels veranderen van grootte en worden vaak donkerder. Het kan zelfs zijn dat je borsten tijdelijk ongelijk van grootte zijn. Het is niets om je zorgen over te maken. Het trekt allemaal weer bij.
Meisjes krijgen ook rondere heupen. Het heupbeen wordt breder en er komt meer vetweefsel.
Je schaamlippen worden ook groter. Meisjes/vrouwen hebben twee soorten schaamlippen, binnenste en buitenste. Het kan zijn dat de binnenste schaamlippen langer zijn dan de buitenste, maar het kan ook net andersom zijn.
Je stem verandert ook, het kinderlijke gaat er van af. En er kunnen puistjes komen.


Menstruatie
Menstruatie is een ander woord voor ongesteld zijn. Er zijn nog een heleboel andere woorden voor om aan te geven dat je -het- bent: opoe is op bezoek, de vlag hangt uit, de rooie week, en nog veel meer.
Meisjes kunnen ongesteld worden als ze tien jaar zijn, maar ook pas op hun zestiende jaar. Bij meisjes met een handicap of chronische ziekte komt de menstruatie vaak wat eerder, soms al met negen jaar.
Menstruatie betekent dat je ongeveer elke maand bloed verliest uit je vagina. Menstruatie is het teken dat je geslachtsrijp bent. Je zou dus zwanger kunnen worden als je seks hebt met een jongen.


Vrouwen


Vrouwen


Wat gebeurt er in je lichaam?
Onder in de buik van een meisje zitten twee eierstokken die via eileiders in verbinding staan met de baarmoeder. Onder invloed van hormonen rijpt er eens per maand een eitje of eicel in de eierstok, dat zich vervolgens losmaakt. Dat heet de eisprong. Het eitje gaat via de eileider naar de baarmoeder. Als je nu seksueel contact hebt zonder voorbehoedsmiddelen kunnen zaadcellen van de jongen /man in aanraking komen met de rijpe eicel en tot zwangerschap leiden. De wand van de baarmoeder wordt dikker met weefsel en bloed. Zo kan het bevruchte eitje zich nestelen in de baarmoederwand.
Meestal wordt het eitje niet bevrucht en heeft die bekleding in de baarmoeder geen nut. De eicel sterft af en de bekleding van je baarmoederwand laat los. Bloed en stukjes weefsel verlaten je baarmoeder en je vagina. En dan ben je ongesteld. Iedere keer dat je ongesteld bent, weet je dat je niet zwanger bent. Je verliest ongeveer een half tot een heel kopje bloed per ongesteldheid. Het lijkt vaak veel meer.
Er zijn een hoop fabeltjes over ongesteldheid. Wat er ook gezegd wordt: je kan gewoon alles doen wat je anders doet of het nu om sporten, zwemmen of wat dan ook gaat. Je voelt je soms minder prettig. Dat komt door hormonen en krampen. Je kan heel kattig worden of juist heel erg verdrietig. Je kan uitzoeken wat jou het beste helpt als je last hebt tijdens je menstruatie. Kalm aan doen en een warme kruik tegen je buik of onderrug kan helpen bij krampen. Verwen jezelf maar een beetje in die periode. En bij teveel pijn kan je een pijnstiller nemen.


Regelmatig, onregelmatig
De eerste tijd komt je ongesteldheid onregelmatig. Bij sommige meisjes/vrouwen blijft dat zo, bij anderen komt het elke maand keurig op dezelfde tijd. Ook wat je voelt is voor iedereen anders evenals de hevigheid van het bloeden. Je kan bijvoorbeeld wel zeven dagen ongesteld zijn en veel krampen hebben of erg prikkelbaar zijn. Het kan ook dat je er maar drie dagen last van hebt en nauwelijks iets voelt. Bij iedere vrouw verloopt het anders. Het kan je helpen door je moeder, zus of vriendin te vragen hoe het bij hen gaat. Als je je zorgen maakt, kan je natuurlijk altijd naar de huisarts.

Cyclus
Met een cyclus wordt de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie bedoeld. Dit is een periode van ongeveer 28 dagen. De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je ongesteldheid. Deze 28 dagen kan je in vier fasen verdelen.
Fase 1: je bent ongesteld.
Fase 2: de eicel rijpt zich in de eierstok. De binnenbekleding van de baarmoeder wordt dikker.
Fase 3: de eisprong. Het eitje gaat door de eileider naar de baarmoeder. Dit moment valt ongeveer in het midden van de cyclus en is ook het moment dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. De eicel leeft ongeveer 24 tot 28 uur. De baarmoederwand wordt nog dikker.
Fase 4: wanneer het eitje niet bevrucht is door een zaadcel, dan vindt afstoting plaats van het dikke weefsel aan de baarmoederwand en word je weer ongesteld. Een nieuwe cyclus begint.


Herkennen dat je weer ongesteld wordt
De meeste meisjes zullen aan wat bloed in hun slipje zien dat ze weer ongesteld zijn. Dat geldt voor iedereen. Meisjes die blind zijn zullen aan andere dingen moeten herkennen wanneer dat is. Als je je cyclus goed kent, kan je de dagen aftellen.
Andere herkenningspunten zijn: gespannen borsten, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, buikpijn en rugpijn. Probeer voor jezelf de meest duidelijke kenmerken op te sporen.


Maandverband en tampons
Als je ongesteld bent, kan je maandverband of tampons gebruiken. Beide artikelen zijn er in verschillende vormen en maten, net wat jouw voorkeur heeft. Op de verpakking kan je lezen hoe je het gebruikt. Als je een visuele handicap hebt en je kan het daardoor niet lezen, dan laat je je dat uitleggen.
Maandverband is makkelijk in gebruik, je legt het in je slipje. Of je laat dat door een ander doen als dat nodig is. Een nadeel kan zijn dat het gaat schuiven en gaat doorlekken.
Als je zelf je maandverband niet kan verwisselen moet je dat laten doen. Daar kan je het moeilijk mee hebben omdat dat toch privé aangelegenheden zijn.
Met een tampon heb je bijvoorbeeld meer bewegingsvrijheid, je kan ermee zwemmen. Ook voorkom je onaangename luchtjes. Een tampon inbrengen moet je leren. Het is meestal even oefenen voor je dat onder de knie hebt. Je kan bijvoorbeeld één been op de wc-bril zetten, of op de wc zitten. En sommige vrouwen vinden het het makkelijkst als ze op hun hurken zitten. Ook moet de tampon diep genoeg ingebracht worden anders voel je hem zitten.

Soorten maandverband


Over tampons wordt gezegd dat het je maagdenvlies kan scheuren. Dat is niet het geval. We kennen allemaal de reclames over maandverband en hun kwaliteit van niet doorlekken. Niemand wil dat er bloed in je kleding te zien is door je broek of rok. Als je blind bent, kun je niet zelf zien of je een bloedvlek hebt. Daarom is het belangrijk dat je minstens 4 keer per dag je maandverband of tampon verschoont of vaker als dat nodig is. Je kan ook aan anderen vragen of ze je waarschuwen als ze een vlek in je kleren zien.

Het kan zijn dat je niet kan kiezen wat je het liefst gebruikt. Ook kan het zijn dat je zelf geen tampon kan inbrengen door je handicap. De enige mogelijkheid is dan dat iemand anders dat bij jou doet. Wil je dat of vind je dat teveel privé?


Verdere informatie over maandverband en tampons Maagdenvlies
Over het maagdenvlies is heel veel gezegd en geschreven en veel daarvan klopt niet.
Wat is nu wel waar? Het maagdenvlies is een soort ribbeltje of randje dat in het begin van je vagina zit. Bij de een is het dikker en stugger dan bij de ander. Als je ongesteld bent, kan het bloed gewoon door je vagina naar buiten. Het maagdenvlies is dus geen vlies dat doorboord kan worden door een tampon of een penis. Het scheurt ook niet door sporten. Dat zijn allemaal fabeltjes.
Als je bij de eerste keer dat je seks hebt bloedt, kan dat komen door spanning of het te weinig vochtig zijn van je vagina. Je beschadigt dan de slijmvliezen van je vaginawand.

Maagdenvlies

Maar het kan ook zijn dat jij een heel stug ribbeltje hebt, dat wat strakker zit.
De meeste meisjes bloeden niet bij de eerste keer en hebben geen pijn. Andere meisjes vinden de eerste keer wel pijnlijk en bloeden wel. Het is het prettigst als je voor de eerste keer wil vrijen er ruim de tijd voor te nemen.
In sommige culturen kan je in de problemen komen als je niet bloedt bij de eerste keer. Bloed is in deze culturen het bewijs dat je nog maagd was. Dat kopt dus niet. Je kan nog maagd zijn en niet bloeden als je de eerste keer vrijt. Er worden soms trucjes verzonnen om te zorgen dat er toch bloed in de lakens komt. Bijvoorbeeld via een prikje of sneetje in je vinger bloed op de lakens laten komen. Ook wordt er soms aan artsen een bewijs van maagdelijkheid gevraagd om de (schoon-) familie gerust te stellen.


Verdere informatie over het maagdenvlies Naar boven
Tekening van een naakt meisje in een rolstoel