Spring naar de content
Ga naar de homepage Veilig vrijen icoon homepage  |   zoeken  |   woordenlijst  |   adressen en links  |   Meer vragen over seksualiteit? Ga naar www.seksualiteit.nl  |  
veilig vrijen
over relaties en seksualiteit
voor jongeren
met een handicap

SOA's

Soa is de afkorting van seksueel overdraagbare aandoening. Vroeger werd het geslachtsziekte genoemd. Een soa krijg je als je vrijt met iemand die zelf een soa heeft. Je kan alleen een soa krijgen als je niet veilig vrijt. Veilig vrijen doe je met een condoom.
Jammer is dat je er niets van hoeft te merken dat je een soa hebt. Misschien heb je helemaal geen klachten. Dan ga je ook niet naar de dokter voor een behandeling. Op die manier kan jij anderen weer besmetten.
Veel soa 's zijn goed te behandelen met medicijnen. Maar er zijn er ook waar je onvruchtbaar van kan worden (chlamydia) of ernstig ziek van kan worden en er uiteindelijk aan dood kan gaan (Aids)
Naar de dokter ga je met de volgende klachten:
 • Pijn of brandend gevoel bij plassen.
 • Afscheiding uit je vagina, penis of anus. Dat kan meer of anders dan normaal zijn, een anderen kleur hebben of anders ruiken dan je gewend bent.
 • Wratten, blaasjes of zweertjes op of rond je vagina, penis, anus of mond.
 • Pijnlijke opgezwollen klieren in je liezen.
 • Jeuk aan je vagina, penis, anus of tussen je schaamhaar.
 • Bij jongens pijn in je ballen en laag in je buik.
 • Bij meisjes pijn tijdens het vrijen en onregelmatig of abnormaal bloedverlies.
Enkele soa's op een rij
  Chlamydia
  Dit is de meest voorkomende soa. Het gaat om een bacterie die in de slijmvliezen van je geslachtsdelen nestelt. Klachten zijn een brandend gevoel bij plassen of afscheiding uit penis of vagina. Maar vooral meisjes kunnen ook geen enkele klacht hebben. Als je je niet laat behandelen, kan je eileiderontsteking krijgen en daardoor onvruchtbaar worden. Het gaat niet vanzelf over. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je met een condoom vrijt, kan je het niet krijgen.

  Herpes
  Herpes wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende soorten van dit virus, bijvoorbeeld koortsuitslag op je lip. Herpes krijg je door seksueel contact. Het is heel besmettelijk en niet te genezen. Het virus blijft voor altijd in je lijf zitten. Als je wat minder weerstand hebt, ziek bent of je zit niet lekker in je vel, dan kan je een uitbarsting krijgen. Je krijgt blaasjes op je schaamdelen die erg jeuken of pijnlijk kunnen zijn. Je bent heel besmettelijk tijdens zo'n uitbarsting die een paar dagen duurt. Vrijen met condoom voorkomt besmetting.


  Gonorroe
  Gonorroe of druiper wordt veroorzaakt door een bacterie die in de slijmvliezen nestelt. Als meisje kan je klachten krijgen als groenwitte of gelig sterk ruikende afscheiding uit je vagina. Vaak is er ook pijn bij het plassen. Het kan ook zijn dat je als meisje niet merkt dat je besmet bent.
  Jongens hebben last van een geelgroene druppel aan hun penis en last bij het plassen.
  Gonorroe is goed te genezen met antibiotica. Een condoom voorkomt besmetting.


  Hiv - Aids
  HIV (Humaan Immunodefficiëntie Virus) is het virus dat Aids veroorzaakt.
  Als je besmet bent met het virus ben je seropositief. Het virus zorgt ervoor dat je afweersysteem wordt aangetast. Je lichaam heeft geen weerstand meer. Daardoor loop je makkelijk ziektes op zoals longontsteking. Je kan erg ziek worden van een onschuldige aandoening. Dat komt door die verminderde weerstand. En je kan er uiteindelijk dood aan gaan.
  Als je seropositief bent hoef je geen Aids te hebben. Je hebt pas Aids als je afweersysteem is aangetast en je ziek wordt. Tussen seropositief zijn en Aids krijgen kan wel 15 jaar zitten. De ziekte kan ook sneller uitbreken.
  Je ziet niet of iemand Hiv heeft net zo min als iemand het aan jou zou kunnen zien.
  Het kan zijn dat je het niet weet. Iemand die geïnfecteerd is met Hiv kan zo een ander besmetten. Als je wilt weten of je Hiv hebt kan je je laten testen. Het lichaam doet er 3 tot 6 maanden over om antistoffen tegen het Hiv-virus te maken. Als je die antistoffen in je bloed hebt weet je dat je seropositief bent. Heb je onbeschermd gevreeën en wil je weten of je Hiv hebt opgelopen dan duurt het dus minstens 3 maanden voor je zekerheid hebt,
  Het Aids-virus zit in bloed, sperma en vaginaal vocht. Als dat besmette vocht in contact komt met slijmvlies in de penis, vagina, anus of mond dan loop je een heel groot risico de ziekte door te geven of te krijgen.
  De oorzaak van de besmetting kan zijn door onveilig vrijen of door een naald (spuit) van een besmet iemand te gebruiken. Onveilig vrijen is vrijen zonder een condoom! Hiv en Aids zijn niet te genezen. Wel kunnen medicijnen het ziek worden soms heel lang uitstellen.
Naar boven